Афганистанските жени вече не могат да се появяват по телевизията, ако

...
Афганистанските жени вече не могат да се появяват по телевизията, ако
Коментари Харесай

Талибаните въведоха нови рестрикции за жените

Афганистанските дами  вече не могат да се появяват по малкия екран, в случай че " играят функции ". Те би трябвало също по този начин прецизно да следват разпоредбите на Шариата, гласят новите правила, пише .

Афганистанските малките екрани към този момент нямат правото да излъчват филми или сериали, в които " дами те играят роля или нарушават изискванията на Шариата и афганистанските полезности ". Така написа в наредба на Министерството за " поощряване на добродетелите и попречване на пороците "  от предходната неделя. Това министерство бе основано директно след идването на талибани те на власт - на мястото на бившето министерство на дами те.

Към малките екрани се насочат и още условия - да прекратят излъчването на филми, които " популяризират непознати култури и обичаи в афганистанското общество и подбуждат към порочност ". На телевизионните водещи и репортерки въпреки всичко се разрешава да се появяват на екрана, само че единствено в случай че са с покрити глави и плещи.

Филмите и малкия екран като агитационен инструмент

" Това ме изумява, въпреки да го чаках ", споделя афганистанската режисьорка Сахра Карими пред ДВ. До бягството си от Афганистан на 17-и август тя е била председателка на Афганистанската държавна кино организация. 36-годишната Карими е израснала в Иран, следвала е в Европа и е първата афганистанска режисьорка, дръзнала да снима филм в родината си. " С тези разпореждания талибани те желаят да покажат на създателите и режисьорите, които към момента са в Афганистан, върху какво би трябвало да подчертават и защо да внимават. "

Карими не позволява, че някой ще окаже опозиция. " Всички знаят, че е въпрос на живот и гибел. Някои даже ще сътрудничат с талибани те. Те ще поръчат нови филми за задачите на своята агитация и ще се опитат да трансформират естетическите усети на хората и да утвърдят нов облик на дами те в обществото. "
Режисьорката прибавя: " На дами те в Афганистан в никакъв случай не им е било елементарно. Самата аз постоянно е трябвало да се боря, с цел да мога да се наложа като жена. Но имах свободата да върша това, което желаех да върша. И в този момент ми е доста тъжно, когато следя по какъв начин талибани те в Афганистан унищожават всичко, което бяхме постигнали. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР